Het dorpje Zorgvlied

Over Zorgvlied

Camping Zonnekamp ligt net buiten het dorpje Zorgvlied, een klein dorpje in de gemeente Westerveld. Zorgvlied ligt in de provincie Drenthe, vlakbij de grens met de provincie Friesland. Midden in het mooie, afwisselende Nationale Park het Drents Friese Wold. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de inmiddels verdwenen villa ‘Huize Zorgvliet’.  De geschiedenis van het dorp gaat terug naar het begin van de 19e eeuw, toen de Maatschappij van Weldadigheid grote stukken heide opkocht. In 1821 bestond het dorp Zorgvlied nog niet, er was alleen heide en woeste grond. Over deze grond trok de scheper erop uit met de schapen van de boeren in de buurt.  Tegen de Friese grens werd in 1823 het Instituut voor de Landbouw gesticht, de eerste school in Nederland.

Kaart Zorgvlied
Huize Zorgvlied
School Zorgvlied

Maatschappij van Weldadigheid

Tot 1859 functioneerde deze school – ook wel ‘kweekschool’ genoemd – als opleidingsinstituut voor de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw bestaat nog steeds – rechts van de Rooms-katholieke kerk – en is nu in gebruik als bejaardenwoningen. In 1859 werden de gronden en de school verkocht aan J.F.de Ruyter de Wildt, een ver familielid van de beroemde admiraal. De Ruyter de Wildt bouwde onder meer de villa ‘Castera Vetera’, die voltooid werd in 1862. Later werd de villa verkocht aan Lodewijk Guillaume Verwer, die de villa ‘Huize Zorgvliet’ noemde. Verwer haalde Brabantse tabaksplanters en Friese katholieke boeren naar zijn landgoed. In 1880 begon hij in een huiskapel met Rooms-katholieke erediensten eind 19e eeuw werd de parochie Wateren-Zorgvlied een feit. Verwer overleed in 1910. Hij liet 250 hectare land na met villa’s en boerderijen. ‘Huize Zorgvlied’ werd in 1930 gesloopt, maar de naam bleef voortbestaan in de huidige dorpsnaam.

Wilt u meer te weten komen over de historie van Zorgvlied? Dan kunt u een Historische Wandeling door Zorgvlied maken, hiervoor hebben we een leuk boekje op de receptie te koop á € 1,00.