Kunst & Cultuur

Verschillende musea:

Het gevangenis museum in Veenhuizen:

Een “boeiend” museum, geen straf om te bezoeken .
Heeft u wel eens aan schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Of op een stoel van de rechter gezeten? In het gevangenis museum ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu.

Het gevangenismuseum staat ook in verbinding met de kolonie van Maatschappij van weldadigheid, het museum is gevestigd in een van oorspronkelijke gebouwen van de kolonie.

Kom een kijkje nemen en leer hoe het er vroeger aan toe ging. Leuk voor jong en oud!!

Gevangenismuseum Veenhuizen
Museum de Proefkolonie Frederiksoord

Museum de Proefkolonie

1818. Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het verhaal van Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten (paupers & pioniers) die in de Vrije Koloniën van Weldadigheid een nieuwe toekomst vonden.

Op deze unieke historische plek treed je in de voetsporen van de eerste paupers en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis, leuk voor jong en oud!

Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool en tuinbouwschool. Er gaat een wereld open!

Oermuseum Drenthe

Het Oer museum is gelegen in mooie plaatsje Diever in Drenthe. In het museum is veel te beleven, zoals de naam het als een beetje zegt ga je terug naar de oertijd. Je kunt zien hoe de mammoeten en de mensen vroeger samen de aarde deelde. Ook voor de kinderen zijn er leuke dingen te beleven, zo kunnen ze op de zolder van het museum dingen ontdekken over de steentijd hoe maakte ze vroeger nou een hunebed?

Oer museum Diever
Zeemuseum Miramar Vledder

Miramar zeemuseum Vledder

Miramar Zeemuseum toont u de indrukwekkende collectie zeecuriosa die de reislustige juffrouw Warners vanuit alle wereldzeeën en werelddelen heeft verzameld. Miramar Zeemuseum organiseert jaarlijks grote wisselexposities. Daarnaast heeft het museum een rariteitenkabinet of ‘wunderkammer’. Er is een café met terras en een cadeauwinkel. In het ‘science café‘ organiseren ze regelmatig interessante lezingen.

Naast deze musea hierboven zijn er nog meer mooie musea hier in de buurt te bezoeken. Hieronder een aantal genoemd.

Drents museum in Assen

Kamp Westerbork in Westerbork

Museumboerderij de Karstenhoeve in Ruinerwold

Hunebed centrum Borger in Borger

Voor eventueel meer uitjes neem eens een kijkje op drenthe.nl