Maatschappij
van
Weldadigheid

Camping Drenthe: Een Oase van Natuur en Geschiedenis

Maatschappij van Weldadigheid | In het schilderachtige landschap van Drenthe, verscholen tussen weelderige bossen en uitgestrekte velden, ligt Camping Zonnekamp, een ideale bestemming voor toeristisch kamperen met caravan, camper, tent of vouwwagen. Deze camping, gelegen te midden van de natuurlijke pracht van het Drents Friese Wold, biedt niet alleen een ontspannen toevluchtsoord, maar ook een rijke historische omgeving.

Niet in bezit van een eigen kampeermiddel maar toch graag kamperen? Dat kan!! Wij beschikken over 4 mooie moderne chalets voor de verhuur. Ze zijn allemaal dwars geplaats op het veld zodat u overzicht over het veld heeft. Eentje heeft zelfs een sauna!!

Kamperen te midden van Natuurpracht

Camping Zonnekamp verwelkomt reizigers met open armen, ongeacht hun voorkeur voor accommodatie. Of je nu de voorkeur geeft aan het comfort van een caravan, de vrijheid van een camper, de eenvoud van een tent of de knusheid van een vouwwagen, de camping biedt ruime plaatsen te midden van groene weiden en onder het schaduwrijke bladerdak van de Drentse bossen.

Voor degenen die streven naar comfort en hygiëne, biedt de camping twee moderne sanitair paviljoens. Deze faciliteiten zijn uitgerust met alle gemakken die kampeerders nodig hebben om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, van warme douches tot goed onderhouden toiletten.

De Maatschappij van Weldadigheid: Een Duik in de Geschiedenis

Naast de natuurlijke pracht heeft de omgeving van Camping Zonnekamp een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door Johannes van den Bosch. Deze visionaire man keerde terug uit Indië en speelde een cruciale rol in het verdrijven van de Fransen uit Nederland, die destijds leidden tot armoede en wanorde. Van den Bosch geloofde sterk dat gebrek aan arbeid een van de belangrijkste oorzaken was van armoede, wat leidde tot de oprichting van landbouwkolonies zoals Frederiksoord in 1818.

De Maatschappij van Weldadigheid bood verpauperde burgers niet alleen een dak boven hun hoofd, maar ook arbeid, scholing en zorg. Dit initiatief, gestart in 1818, markeerde het begin van de huidige verzorgingsstaat. De koloniën, waaronder Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Veenhuizen, Ommerschans, Wateren, Wortel en Merksplas, werden opgezet om zelfvoorzienend te zijn, met huizen, scholen en kerken.

In 1823 werd in Wateren het instituut voor landbouwkundige opvoeding opgericht als een vorm van hoger beroepsonderwijs, onderstrepend hoe onderwijs een speerpunt was in het beleid van de Maatschappij van Weldadigheid. Ondanks grote idealen en successen kwamen er tegenslagen, en financiële nood dwong de maatschappij om de koloniën Veenhuizen, Ommerschans en Wateren in 1859 te verkopen.

Camping Zonnekamp biedt dus niet alleen een aangename plek voor ontspanning te midden van de natuur, maar ook de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid te verkennen, een belangrijk hoofdstuk in de sociale geschiedenis van Nederland.

Verkenning van Het Drents Friese Wold

Camping Zonnekamp biedt niet alleen een comfortabele uitvalsbasis voor kampeerders, maar opent ook de deur naar het prachtige Park het Drents Friese Wold. Dit natuurgebied, dat bekend staat om zijn diversiteit, omvat dichte bossen, open velden en is het op één na grootste aaneengesloten natuurlijke gebied van Nederland.

Binnen de grenzen van het Drents Friese Wold kunnen kampeerders genieten van wandel- en fietspaden die hen door betoverende landschappen leiden. De natuurlijke schoonheid van dit gebied is werkelijk adembenemend, met flora en fauna die zich uitstrekken zover het oog reikt.

Culinaire Verwennerij in ’t Boskefé Kobus

Na een dag vol avontuur in de natuur is er niets zo heerlijk als ontspannen en genieten van heerlijke maaltijden. ’t Boskefé Kobus, het eigen eetcafé van de camping, nodigt gasten uit om te proeven van culinaire hoogstandjes in een gezellige

en informele sfeer.

Van een stevig ontbijt tot een smakelijke lunch, ’t Boskefé Kobus serveert elke dag verse lekkernijen. De geur van vers afgebakken broodjes vult de lucht, waardoor gasten kunnen genieten van een heerlijke lunch te midden van de natuurlijke pracht van Drenthe. De menukaart biedt verschillende soorten Plate’s, waarmee de smaakpapillen van elke gast worden verwend.

Na een dag vol activiteiten in de omgeving van Zorgvlied, is er niets beters dan ontspannen met een verfrissend drankje en een smakelijke bite. ’t Boskefé Kobus nodigt gasten uit om te borrelen en te genieten van de gezelligheid van een goed gesprek in een sfeervolle ambiance.

Johannes van den Bosch
Maatschappij van Weldadigheid
Maatschappij van Weldadigheid
Maatschappij van Weldadigheid