Maatschappij
van
Weldadigheid

Wat is dat nou precies?

Maatschappij van Weldadigheid is vroeger op gericht door Johannes van den Bosch. Als Johannes van den Bosch terugkeert van zijn reis naar Indië helpt hij hier in Nederland nog mee om de Fransen uit Nederland te verjagen. Door Napoleon is er veel armoede en wanorde in Nederland. Van den Bosch is er van overtuigt dat gebrek aan arbeid daar een van de belangrijkste redenen van is van de armoede. Daarom richt Johannes de landbouwkolonie voor. Hier kunnen de verpauperde burgers zich vestigen. Hier kregen ze niet alleen een dak boven hun hoofd maar werd er ook arbeid, scholing en zorg aangeboden. ( Hier was in 1818 dus al het begin van onze huidige verzorgingsstaat.) Voor de uitvoering van dit plan wordt in 1818 de maatschappij van weldadigheid opgericht. En word o.a. het landgoed Westerbeecksloot in Vledder er bij aangekocht. Even later werden er nog enkele boerderijtjes gekocht en een logement.

Johannes van den Bosch
Kolonieschool Frederiksoord Camping Zonnekamp

De Eerste Kolonie

25 augustus in 1818 word de eerste steen van 1 van de 53 koloniewoningen door Generaal van den Bosch zelf gelegd. De eerste kolonie word vernoemd naar Prins Frederik, die  lange tijd voorzitter van het hoofdbestuur was. De eerste kolonie heet dat ook Frederiksoord. Later volgen Willemsoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Veenhuizen, Ommerschans, Wateren, en in de zuidelijke Nederlanden (België) Wortel en Merksplas. Er worden niet alleen huizen gebouwd maar alles wat er maar nodig is om zelfvoorzienend te zijn. Denk hierbij aan o.a. scholen en kerken.

Later in  1823 werd er in Wateren het instituut voor landbouwkundige opvoeding opgericht. Een soort van hoger beroepsonderwijs, want onderwijs was bij de maatschappij van weldadigheid  een van de speerpunten van het beleid.  Er waren groten idealen voor gesteld met de maatschappij van weldadigheid maar er kwamen tegenslagen. Waardoor de maatschappij van weldadigheid door financiële nood de koloniën Veenhuizen, Ommerschans en wateren in 1859 moest verkopen

Meer weten?

Wil je nou meer weten over de Kolonie van Weldadigheid? Kom dan gezellig bij ons op de camping en wie weet is het Kolonie – Erfgoed weekend Arrangement wel wat voor jullie. In dit arrangement zitten onder andere twee kaartjes voor de Proefkolonie in Frederiksoord. Hier ga je terug in de tijd en kom je te weten hoe de maatschappij van weldadigheid is ontstaan.

Nieuwsgierig geworden na de historie van Zorgvlied? Kom dan eens langs op de receptie voor het boekje Historische wandeling door Zorgvlied.